Hehehe.... sempat pulak mama update blog ni sebelum gi sekolah.....
macam ni la bila datang angin monsun barat daya nak updated blog......
Straight to the point,
ari ni tetiba rasa nak makan menu kenduri.....
tapi mama masak 2 perkara je sebab kalau masak banyak menu biasanya tak x abis....
so sat gi x pasal2 jadi kwn setan plak sebab membazir... :-D
dan ayam masak merah ini merupakan peberet 3 heroes mama tu......
so memang kena masak nasik lebih sikit la hari ni....
Mama nak share resepi acar rampai + ayam masak merah yang mama baru masak pagi ni....
ACAR RAMPAI
Bahan2nya;
1/2 biji timun + 1/2 biji lobak merah => potong ala2 batang mancis
1/4 capsicum merah + 1/4 capsicum ijau (wajib... hehehe sebab suka beno warna ijo2 ni)- klau tak de bleh je pakei je cili merah ngan cili ijo biasa tu je.....
1 sudu udang kering - basuh dan di tumbuk
1 biji bwg besar - potong 8
1 ulas bawang putih ~ belah 2 dan ketuk sikit
1/2 inci halia muda ~ dimayang halus
3 sudu besar cuka
2 sudu besar gula
garam
Bahan tumis
1 batang kayu manis,
1 kuntum bunga lawang,
2 biji buah pelaga
1 sudu teh biji sawi
Cara masak;
Tumis semua bahan tumis tadi dengan 2 sudu minyak masak, pas tu masukkan udang kering, bawang putih,halia muda.... dah naik bau masukkan pulak gula, garam & cuka,masak sampai nampak pekat
pas tu masukkan pulak lobak merah da bawang besar....apabila lobak dah lembut masukkan timun dan capsicum tadi..... taaadaaaa..... dah siap! acar ni ni mesti cukup rasa masam, masin, manis bau terangkat!.....
Petua ~ nak bagi lobakn timun rangup ~ setelah dipotong basuh dengan air garam pas tu simpan 20 minit dlm peti sejuk......
RESEPI AYAM MASAK MERAH SIMPLE
(ORIGINAL BELONG'S TO MAMA)
Bahan2nya;
1/2 ekor ayam - bubuh kunyit n garam pas tu goreng..opppsss, jgn lupa basuh ayam tu dulu yak!
10 tangkai cili kering - rendam dan blend = nak pedas boleh bubuh byk2.....
1 biji bawang besar - dimayang bulat2
1 ulas bawang putih + 1/2 inci halia - di mayang
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
100 gm pati santan
gula + garam- secukup rasa...
1 batang serai ~ dititik
Cara masak;
Tumis bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga dan serai dengan 3 sudu besar minyak (mama guna minyak lepas kita goreng ayam)
dah naik bau baru masukkan cili kering yg dah diblend.... pas tu masukkan gula, garam, sos tomato, sos cili, masak sampai naik minyak......
msukkan ayam, gaul dan last sekali masukkan santan..... dan sebati n menggelegak maka siap lah ayam masak merah kita...... yummmy!....
Jemput makan!
Orait, mama nak siap2 nak gi sekolah dah...... hehehe.... sebelum terlupa, petang sabtu lepas mama telah berjaya membuat unbaked cheese cake yang lazat.... nanti mama share yak.... bubuy.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan